ROMMET

Det er gjerne sånn at når du finner og studerer ett bilde, så dukker det opp tre nye. Radiobildet (tekst nr 20 i dette albumet) førte til at også dette bildet ble stående og vekke minner: Det viser et rom, innredet med skrivebord og stol, bokhylle med radio og diverse annet, og en seng. På senga ligger en kassegitar. Det er vask og speil på den ene veggen, i kroken en gammeldags vedovn. To dører leder ut til hver sin gang, eller inn på rommet, ettersom en ser det. Det er også en dør inn til et lite kott vegg i vegg. Og når det gjelder veggene: de ser ut til å være tapetsert med reklamebilder i friske farger, plukket fra Newsweek eller lignende amerikanske magasiner, dessuten plakater med tidens popstjerner, tegninger osv. Ved skrivebordet sitter vår venn ynglingen fra den nevnte radioteksten. Han er muligens et par år eldre enn sist, og rommet er selvsagt hans egen private hule, der han kan føre en forholdsvis tilbaketrukket tilværelse, nokså uforstyrret av foreldre og småsøsken.

Etter hvert har han fått briller, blitt realskoleelev og gymnasiast. Dette er naturligvis en kritisk periode i livet; mye står på spill når grunnlaget for utdannelse og karriere skal legges. Men det har også sine fordeler: Det var nødvendig at gutten fikk gode arbeidsforhold i sitt eget private domene, der han kunne pugge sine franske gloser, skrive sine norske stiler, bøye sine engelske verb og for øvrig samle tankene om seriøst skolearbeid.

Samtidig ga det muligheter for en nødvendig tilbaketrukkethet, slik at han kunne lese tegneserier og annen ikkepensumrelevant litteratur, klimpre på sin gitar når han selv ønsket. Eller bare sitte og drømme seg vekk. Dessuten vil de som har sett det nevnte radiobildet tenke at det har skjedd noe viktig på nettopp den fronten, og det har det: Vår venn disponerer nå en gammel og velbrukt radio, og kan her i sin ensomme celle ha tilgang på musikk til de fleste av døgnets tider. På kveldstid var til og med Radio Luxembourg tilgjengelig, når lytteforholdene var tilfredsstillende. Ikke alle var enige i at studier og radiolytting lot seg kombinere, men har man eget rom så har man også muligheter.

På bildet er ynglingen for øvrig i gang med et eller annet på en staselig gammel skrivemaskin som han har lånt av en kamerat: Han skriver av tekster fra visebøker og noter han har lånt; Bob Dylan, Donovan, Barry McGuire, med tilhørende gitargrep. Han samler dem i en stor perm, og vi aner vel at han har et eller annet på gang.

Del denne siden