JULEKORTHISTORISK NOTAT 2022

(For eventuelle nye lesere: Jeg publiserer her et utvalg fra min farmors rikholdige samling av julekort fra tidlig 1900-tall - og tillater meg å reflektere litt rundt form og innhold. Eller noe sånnt.

Dette prosjektet begynte jeg på i 2013, med en målsetting om å holde på i 10 år. Det var nemlig nok av julekort å ta av etter vår kjære farmor Jenny. Det betyr at vi nå er kommet fram til den aller siste utgaven. Riktignok er det mange flere julekort igjen i samlingen, men det får da være visse grenser. Her kommer de:)

Vi avslutter denne julekortkavalkaden med stil, og med et klart juleromantisk tilsnitt. Først et kort fra 1905, postlagt på selveste julekvelden: Han og hun sittende på noe som ligner et lite biljardbord. De virker å være mer opptatt av hverandre enn av spillet, og det er kanskje ikke så rart. Livet er jo i alle fall et eneste spill, om man ser det slik. Interessant er det i alle fall av avsenderen foretrekker å være delvis anonym: «Hilsen L…th». Jeg går ut fra at Farmor må ha kjent vedkommendes identitet, men det kan jo være mange grunner til å skjule sine spor.

Paret på kortet fra Ragnhild, også datert 1905, ser i alle fall ut til å ha kommet et skritt lengre, idet han har grepet hennes hånd, og formodentlig uttrykker et eller annet som får henne til å se blygt ned. De to er kledd til fest og er påfallende hvite i klesdrakten, til tross for at de sitter midt ute i naturen. Ragnhild har forsynt kortet med en hilsen som må sies å være noe utradisjonell, men grei nok: «Behagelig julefest!» Hvilken sammenheng dette ønsket har med motivet, eller med livet i det hele tatt, får vi bare gruble på.

Det nest siste kortet er motivmessig helt i stil med de øvrige. Han tviholder på sin snadde og følger spent og oppmerksomt med på hennes kronbladplukking. Vi overværer muligens et klassisk «Skal – skal ikke»-rituale som formodentlig vil være avgjørende for parets videre skjebne. Ellers er dette kortet spesielt ved at det er postlagt av Ole-et-eller-annet i Nevlunghavn, og adressert til FARFAR: «Hrr Ludvig H Hansen, Øen Brevik» - i 1904, da Farfar så vidt var blitt fjortis! Vi har jo tidligere sett at de to, Farmor og han, ganske tidlig fikk øynene opp for hverandre. Det er i hvert fall rimelig å tro at den unge Ludvig må ha donert kortet til sin utkåredes samling.

Det aller siste kortet er FESTLIG, verken mer eller mindre, og blir tatt med under sterk tvil. Det kan nemlig ikke kalles et julekort, siden det er stemplet 22.august. Litt rufsete stempling gjør det ellers vanskelig å se om kortet er fra 1903 eller 1908. Adressaten er «Frk.Østvedt». Farmor hadde tre yngre søstre, Sanna, Hanny og Doris, som sikkert bodde hjemme på Langbrygga på denne tida, så vi kan vel ikke være sikre på at kortet var til Farmor? Kortet er i sort/hvitt, men med gullmønster på diverse strategiske steder. «F.B.» som er avsender, også denne delvis anonym, altså, har påført kortet den artige kommentaren «Er han ikke deilig svar straks». Tegnsetting var nok også den gang noe for spesielt interesserte. F.B. har også skrevet noen ord inn på herrens bukseben og et par mørke damestrømper, men de forblir uleselige. Hva «Frk.Østvedt» svarte på denne henvendelsen vites heller ikke, men at herren i bildets sentrum er i sitt absolutt ess kan det neppe være tvil om.

Det var det hele.

Del denne siden