ELEFANTJAKT

Har du noen gang vært på elefantjakt? Her er et bilde av en ekte elefantfelle: Jegerne har gravd en grop, passe stor til formålet. Over gropa har de lagt greiner og kvist på kryss og tvers. Dette dekker de så til med granbar og strør jord og gras på toppen. Når elefantflokken kommer trampende over sletta i nattens mulm og mørke går det som det må gå: De store dyra ser naturligvis ikke faren som truer. De tråkker, eller i hvert fall noen av dem tråkker, på den tildekte gropa, mister balansen og detter ned i hullet. Der blir de hjelpeløst liggende, slik at jegerne, når de kommer tilbake neste dag, enkelt og greit kan høste inn nattens fangst.

Bilder er tatt på Eidsvoll omtrent i 1960, vil jeg tro. Elefantfella på bildet er laget etter alle kunstens regler. Jegerne sitter på en stein og beundrer sitt verk. De må snart avslutte for dagen, for mørket faller på, aftensmat og leggetid venter. De åtteårige jegerne kommer til å sove urolig i natt og tenke på alle elefantene de skal plukke ut av gropa i morgen. Akkurat hva de skal bruke dem til er de nok litt usikre på. De har jo vært på Circus Arnardo med sine mødre og sett elefanter på ordentlig. Kanskje de kan starte sitt eget elefantsirkus?

Riktignok var Arnardos elefanter litt for store for denne fella, men man må jo ha lov til å regne med at det også vil være en del småelefanter i flokken, og for disse vil nok fella passe perfekt.

Vi bør selvfølgelig supplere med et bilde fra neste dag, da jegerne styrter avgårde for å inspisere fangsten. Dette bildet viser bare det lille hullet, greinene ligger slengt omkring, men gropa er sørgelig tom. Ikke så mye som et bittelite elefantspor. Jegerne diskuterer hva som har gått galt. Burde de kanskje ha brukt en slags agn, slik deres fedre gjør når de fisker? Et eller annet fristende å legge nedi gropa eller oppå det sviktende lokket? Men hva spiser egentlig en elefant? Bananer, kanskje? Nei, det er apekatter som liker bananer! Kanskje de skulle fange aper i stedet, og lage apesirkus? Gunnar tror at han kan få rappet en banan eller to hjemme, så kan de jo forsøke.

Og sånn fortsetter det vel, selv om det ikke foreligger flere bilder i denne saken.

Del denne siden