TYVEN

Når man kommer skeivt ut, kan det gå riktig ille. Slik er det her i livet, og her er et bilde som kunne vært dokumentasjon på oppstarten av en lang og håpløs forbryterkarriere. Nå får andre bedømme hvordan det gikk videre med den saken. Vi konsentrerer oss om bildet, som altså viser en svært ung tyv. Han er nok et par år gammel, og gnager på en nylig stjålet pølse. Det er hans egen mor som har tatt bildet og formidlet historien. Slett ikke uten en viss stolthet, selv om hun aldri har vært noen tilhenger av ungdomskriminalitet. Tvert imot. Men dette bildet likte hun tydeligvis godt, og tok det ofte frem og studerte det.

Forhistorien er enkel og grei: De to hadde vært i formiddagskaffeslaberas hos en nabo på Ulefoss, den unge mannen og hans mor. Det var vel slikt hjemmeværende småbarnsmødre tidlig på 1950-tallet tok seg tid til før de skulle hjem og lage middag til husbonden, som etter hvert vendte tilbake fra sitt arbeid. (Her var heller ingen barnehage som kunne tjene som oppbevarings- eller oppdragelsesanstalt for små unge menn, uten at den nevnte unge mann maner å ha tatt alvorlig skade av akkurat det.)

Hva man spiste på dette formiddagstreffet er glemt og borte, men man drakk også: At det ble servert kaffe er vel høyst sannsynlig, men vertinnen hadde dessuten en dunke med hjemmelaget øl stående. Selskapet måtte selvsagt smake på brygget, og den unge mannen, som snart skal bli en ung tyv, fatter stor interesse for det damene får i glassene Han gir uttrykk for at han ønsker å smake, og hvem kan vel nekte en (sjarmerende) ung mann et glass øl? Damene lar ham smake, de lar ham drikke, og han ser ut til å like brygget. Vi får vel regne med at damene syntes at dette var god underholdning. Nå sier ikke bildet noe om hvor meget han drakk, men slik historien utviklet seg kan det tyde på at han fikk litt i overkant av hva han tålte.

På veien hjem skulle den unge mor innom kjøpmannen for å skaffe noen varer til den middagen hun altså skulle forberede. Her snakker vi ikke om en moderne selvbetjeningsforretning slik vi i dag er vant til. Dette var nok en butikk av den gamle sorten, der man bestilte sine varer ved disken, og der kjøpmannen hentet varene fra hyller og skap, talte opp, veide og summerte. Man skulle altså slett ikke forsyne seg selv. Men det er her det fatale skjer: Den unge, og som vi nå vet, øldrukne ynglingen ser sitt snitt til et raskt plyndringstokt bak disken, altså på forbudt område. Der kvarter han en pølse (Kanskje tok han to?) som han straks går løs på. Hans mor rekker ikke å stoppe ham før skandalen er et faktum. Hun blir selvsagt pinlig berørt, og tilbyr seg sikkert å betale. Hvorvidt det skjer, eller om kjøpmannen ser stort på det, sier bildet heller ikke noe om. Det som i alle fall er dokumentert er at forbryteren etter dette er så utslitt og medtatt at han bruker resten av dagen til å sove ut rusen. Vi får håpe at han kom fra dagen uten varige mén.

Del denne siden