GUTTETUR

Det har aldri vært noen tradisjon av betydning i vår familie at guttene drar på tur alene. «Guttetur» er sånn sett å anse som et fremmedord. Men det har forekommet, og det finnes noen få bilder. Vi kan først se på bildene av Pappa og Farfar, de to Ludviger, som er avbildet i familiealbumet. Bildene er merkelig nok både tids- og stedsbestemt: «Mesnalia 1961» står det, noe som betyr at de må ha vært henholdsvis 40 og 70 år gamle da bildene ble tatt. De to har tydeligvis fotografert hverandre; Pappa ser direkte i kameraet, Farfar har løftet blikket og ser utover landskapet bak og til høyre for fotografen. Ellers er de korrekt antrukket, begge med solbriller og knickers, ellers skyggelue og parkas på junior og sixpence med øreklaffer og vindjakke på senior. Jeg tror dette er eneste gang jeg har sett min farfar med ski på beina.

Hva som skjedde på turen, bortsett fra at de poserte for hverandre på bildene, er fullstendig ukjent. Jeg kan ikke huske at det har gått noen historier i familien om hverken det ene eller det andre som hører med på gutteturer, men det er godt å vite at de to i alle fall én gang fikk noen få dager for seg selv.

Neste guttetur i vår familie fant sted i 1997 i det som den gang var familiens hytte på Veggli. Nå var det Pappa og jeg som skulle til pers, og vi var vel sånn omtrent 77 og 45 den gangen. Bildet fra denne turen er tatt seint på kvelden og i stummende mørke, og viser bare et stort skarpt lys. I og for seg ikke noe å skrive om, men det spesielle var at lyset kom fra et sted der det slett ikke skulle være noe lys. Det fantes ikke hytter der lyset kom fra, heller ikke noen byggeplass med kraftige lamper. Mysteriet ble selvsagt studert og diskutert hele kvelden, og etter en pjolter eller to ble det vedtatt at det måtte være snakk om en UFO. Ingen spor etter små grønne menn rundt hytta neste morgen, men bildet gjorde såpass inntrykk at det ble omtalt en rekke ganger i årene som fulgte.

Med én tur pr. generasjon burde det nå være mulig å tenke seg at det kan bli ny tur i løpet av det neste tiåret.

Del denne siden